voor podiumkunst en muzikaal erfgoed

Visie

Stichting Bon Artz wil zich inzetten als cultuurmaker en partner in de regio Hilvarenbeek.

Cultuur is niet altijd een speerpunt in het politieke beleid van de Gemeente Hilvarenbeek. Veel komt uit de gemeenschap zelf en wij vinden het daarom van belang dat creativiteit ook vanuit de gemeenschap zelf gesteund wordt.

Daarnaast hebben velen creatievelingen een zwaar coronajaar 2020 achter de rug. Met een particulier initiatief proberen we een bijdrage te leveren aan herstel van het culturele aanbod.

Kernpunten

1. Continuïteit van kleinschalige podiumkunst

Een deel van ‘de cultuur’ en evenementen in de regio Hilvarenbeek leunt op een ouder wordend vrijwilligersbestand. Bij veel initiatieven zijn ook vaak dezelfde mensen betrokken. In andere plattelandsgemeenten speelt hetzelfde. Dit geldt niet zozeer voor de organisatie van hedendaagse elektronische muziek en commerciële feesten – maar wel voor kleinere traditionele podiumkunsten. Beginners en amateurs hebben vaak niet de ondersteuning die professionals wel hebben. Sommige initiatieven komen daardoor niet goed van de grond. We denken dat we onszelf en ons iets jonger netwerk in kunnen zetten, om zo bij te dragen aan continuïteit van kleinschalige, authentieke podiumkunst.

2. Het behouden en presenteren van ‘muzikaal erfgoed’

We vinden dat er meer aandacht mag uitgaan naar traditionele podiumkunst genres, zoals kleinkunst of akoestische muziek in het algemeen. In het amateur circuit en ook op sociale media zien we momenteel vaker DJ’s dan kleinschalige live muziek. We richten ons daarom op de meer traditionele vormen van podiumkunst. Zolang het enige kwaliteit heeft om in stand te houden, proberen we er ‘iets’ mee te doen. Bijvoorbeeld door het uit te werken in een voorstelling of het vast te leggen met een beeld- en geluidsregistratie. Daarnaast zoeken we actief naar gelijksoortige initiatieven van anderen om bij te helpen.

3. Kwaliteit, aandacht en kleinschaligheid (K.A.K.)

Dit zijn de kenmerkende eigenschappen waarmee we onze activiteiten het liefst vorm geven. We houden van podiumkunst op een kleine, goedverzorgde bijeenkomst. Gastheer- en vrouwschap is belangrijk voor ons. We staan voor een leuke gage voor artiesten en technici. Ook bij kleinschalige bijeenkomsten, moeten al deze dingen volgens ons te realiseren zijn. Bijvoorbeeld door een goede voorbereiding vol energie, tijd en aandacht (en geld) – en gesteund door een netwerk van liefhebbers.

Extra’s

  • We proberen bij alles wat we doen de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Als het kan, liever hergebruiken dan nieuw kopen.
  • Lokaal en/of groen geproduceerd is belangrijk voor ons. Biologische catering, vooral geproduceerd binnen de Gemeente Hilvarenbeek, heeft onze voorkeur.