Ga naar de inhoud

Van de gebaande paden op Bon Artz Buiten ’24

  “Mega gezellig en een leuke line-up!” – zo werd het na afloop omschreven door een enthousiaste bezoeker. Het was even een stijlbreuk voor ons: snerpende elektrische gitaren op de Buitenhof? Gaat dat goed komen? Maar wat werd het bijzonder. Met een paar aanpassingen aan ons podium en de vaardigheid van technicus Pi, werd het een groot succes.

  “een ultrajong gezelschap, enorm leuk om te zien”

  Idie Pijnenburg

  Cultuurschoolband ‘Flame’ steelt de show

  Van tevoren was ons al duidelijk dat gitaardocent Lodewijk Lenearts zijn studenten goed voor de dag wilde laten komen. Daar werkten wij graag aan mee. Ze stonden bij ons daarom als volwaardig onderdeel van het programma, sterker nog, ze stalen de show. Zoals Idie Pijnenburg het goed verwoordde: “Flame, een ultrajong gezelschap, enorm leuk om te zien … en goed want het publiek genoot en vroeg om meer.” – ze hadden zich echt goed voorbereid en gaven een super optreden!

  Alternatieve rock door Dyers’ Dawn

  Dyers’ Dawn deed er niet voor onder. Zij brachten een performance die nog net wat verder in dynamiek en presentatie uitgewerkt was. Uitdrukking, houding, vooral niet stil staan, veel lachen – het zat er allemaal in. Waarschijnlijk deels het signatuur van Lodewijk als docent en uitvoerend gitarist. Lodewijk zelf kon duidelijk ook niet stil staan bij de show van ‘zijn’ bands. Als kers op de taart had Dyers’ veel eigen werk in de set. Prachtig om te zien hoeveel talent er in Hilvarenbeek aanwezig is.

  “in haar tekst zaten dan ook pareltjes van woordkunst en creativiteit”

  Pakkende poëzie van Marita Kratz

  Met een aantal dingen hadden we geluk, zoals het weerbericht – geen regen! Andere geluksdingen waren abstracter. Dit jaar mochten we bijvoorbeeld eindelijk een performance van Marita Kratz aan het programma toevoegen. Bijzonder, want Marita is een vaste waarde op de Buitenhof. Ze benutte de omgeving als geen ander en stelde zich op op een van de mooiste plekjes van de camping – bij de tipi tent. Het publiek was vol aandacht, in haar tekst zaten dan ook pareltjes van woordkunst en creativiteit. En de presentatie was pakkend.

  Meeslepend geluid van ‘A Traveller’s Tale’

  Het derde onderdeel van de middag was dromerige jazz. Niet van de minste: local hero en topmuzikant Koen Smits blies de sterren van de hemel in de set van ‘A Traveller’s Tale‘. Met trompet-demper in de aanslag produceerde Koen met bassist Eric van der Westen en gitarist Ed Verhoeff werkelijk een fantastisch geluid over ons grasveldje.

  Het project van Eric is een programma waarin ieder nummer een verhaal is over een fictieve muzikale reiziger. Zo werd het melancholische ‘Hometown’ speciaal voor Bon Artz Buiten opgehangen aan de thuiskomst van Koen in de streek van zijn jeugd. Nadat hij een drankje kreeg en vele vrienden en kennissen had gesproken voor het podium, ging Koen overigens gewoon thuis eten bij zijn ouders.

  Lekkere vinyl van dj FaFaFarouk

  Intussen konden de mensen genieten van een drankje tussen het groen, het mini kinderhoekje en de geitjes. Bovendien waren we dit jaar gezegend met een echte dj. Farouk had zijn deelname al snel toegezegd en regelde prompt een complete set draaitafels bij Machiel Driesser. Met Farouk’s hele gezin aanwezig in het gezelschap draaide hij de ene lekkere soul en jazz plaat na de andere. Er waren sowieso aardig wat kindjes aanwezig die het allemaal wel prima vonden om hier een middagje te spelen.

  Naborrel met wijn en pizza’s

  De bar met Ricky, Ingrid en Max draaide goed en er raakten dingen uitverkocht. Velen deden zich die middag tegoed aan de wijn en pizza’s van Erick & Erik. Kim zorgde dat alles soepel verliep en Carola en Rianne zaten nog even bij de muntjes. Het bleef gelukkig droog en zo gingen we naar een relaxte afsluiting van de middag. Er werden nog wat laatste bedankjes en zelfs nieuwe programma ideeën uitgewisseld. Daarna trok het publiek huiswaarts en konden artiesten en crew samen aan het avondeten schuiven.

  Een geweldige middag!

  Dankwoord

  Tsja, wat moeten we nog melden over deze editie? Het was super. Natuurlijk zijn we dankbaar voor iedereen die er was. Alle dank aan het publiek en Koosje en Peter als gastgevers. Ook bedanken wij de Stichting Annetje en Van Spreeuwel – zonder aanvullende financiële steun was deze editie niet mogelijk geweest.

  Aan onze super vrijwilligers:

  Maar we bedanken zoals altijd vooral onze vrijwilligers zonder wiens steun en toeverlaat we dit soort concerten niet kunnen doen. Bedankt iedereen – en op naar volgend jaar!

  Judith & Jozef

  Stichting Bon Artz