Ga naar de inhoud

‘Randen van Licht’ ontprikkelen Elckerlyc

  In gedempt licht kwam je vrijdagavond 1 maart 2024 de zaal van Elckerlyc binnen. Ook nu weer de gelijkvloerse ‘huiskamer’ setting van het nieuwe format ‘Klassiek Uitje’. Deze keer een klein concert met poëzie op piano. Prachtig gespeeld door Kathelijn van de Loo, Jeroen van Vliet en Herman Coenen. Een uur mijmeren en ontprikkelen.

  De teksten van Herman Coenen nemen je mee naar een plek die tussen de actualiteit en fantasie in lijkt te liggen. Wensen, verlangens en observatie wisselen elkaar af in poëzie die perfect wordt ondersteund door pianoklanken. De muziek volgt de ene keer het verhaal om daarna volledig zelfstandig te manifesteren. De dynamiek van beide pianisten is enorm. Maar liefst drie instrumenten worden gebruikt – alle met een eigen functie en klank.

  “.. eenmaal in de wereld van Herman, komen alle aanwezigen samen in dezelfde bubbel.”

  Het Beekse publiek zit een uur muisstil in de zaal – een teken van aandacht. Eerst even aftasten maar eenmaal in de wereld van Herman, komen alle aanwezigen samen in dezelfde bubbel. Een half uur gaat voorbij en sommige mensen zitten met gesloten ogen, meegevoerd door de piano en Hermans stem. Tussentijds is er geen applaus wat de aandacht versterkt. ‘Randen van Licht’ valt nergens stil en gaat organisch van verhaal naar piano en terug. Een bijzondere ervaring.

  Sfeervolle beleving

  Nog een half uur verder en de voorstelling eindigt met een teken van Jeroen. Het publiek applaudisseert en staat enthousiast op. Er ontstaat een gemoedelijk moment van ontmoeting op het podium. Mensen dwarrelen nog wat rond en praten bij. In de foyer van Elckerlyc neemt men gezellig een drankje en er wordt nagepraat door artiesten en publiek. Iedereen is het er over eens, dit was een sfeervolle beleving. Ook deze tweede editie van ‘Klassiek Uitje’ is goed bevallen. Rijst de vraag: wanneer volgt de derde?