voor podiumkunst en muzikaal erfgoed

Het verhaal achter Stichting Bon Artz

Wij, Jozef en Judith van der Aa – Hagenberg, zijn met ‘Bon Artz’ begonnen met het idee om meer “muzikaal erfgoed” op een podium ten gehore te brengen. Dit artikel is een toelichting op onze identiteit.

Bon Artz

Bon Artz staat voor authentieke muziek of liedjes die voor ons de moeite waard zijn, maar die je niet zo vaak meer LIVE tegen komt. Hierbij kun je denken aan tijdloze akoestische muziek en traditionele podiumkunst, bijvoorbeeld kleinkunst.

Van hobby naar organisatie

We zijn zelf geen kunstprofessionals maar slechts goedbedoelende amateurs. Dat weerhoudt ons er niet van om tijd en energie te besteden aan een kunstzinnige hobby.

We willen nieuwe dingen maken, uitbrengen, promoten – levendig houden voor nu en de toekomst.

Met tijd en energie en de middelen uit ons normale werkende bestaan, proberen we om podiumkunst te promoten. We zijn uitvoerend en proberen vooral ook anderen hierbij te betrekken. In die zin zijn we als organisatie ook ondersteunend of coördinerend.

We hopen dat we als stichting kunnen uitgroeien tot een club enthousiaste mensen, die mooie culturele dingen voor elkaar kunnen krijgen.

>> Bekijk hier onze VISIE

Identiteit

Inhoudelijk zijn we het liefst bezig met ‘kleinkunst klassiekers’ en de meer traditionele muziekstijlen. Er is namelijk nogal wat aanbod van elektronische muziek, DJ’s en pop/rock coverbands vandaag de dag. Daarentegen is er minder aanbod van verfijnde of traditionele muziek. Stichting Bon Artz wil dat juist prominenter laten klinken.

Aandachtsgebieden en stijlen die we hebben bepaald. – bron: Huishoudelijk Reglement

Verfijning

We hebben de meeste aandacht voor echte pareltjes, bijvoorbeeld uit de Nederlandse kleinkunst geschiedenis. Het mag voor ons enige verfijning hebben.

Ter illustratie: een grappig lied als ‘Ballonnetje’ uit een show van Toon Hermans valt binnen onze interesses, maar de ‘Vogeltjesdans’ niet. Akoestische instrumenten hebben onze voorkeur, maar als het de muzikaliteit ten goede komt kan elektronisch ook heel mooi zijn.

‘Komfort’

Naast de promotie van muzikaal erfgoed vinden wij de beleving van een LIVE moment van even groot belang. Kwaliteit zit in de details. Daarom geven we speciale aandacht aan de persoonlijke behoeften van publiek én artiest.

We proberen de inhoud en presentatie zo te verzorgen, dat iedereen zich prettig en comfortabel voelt. Als alle details samenkomen in het moment dan spreken we van: Komfort met een grote ‘K’.

Hoe gaan we te werk?

Beiden hebben we wat ervaring op en rond het podium – en willen dit uitwisselen met anderen om samen nieuwe dingen te creëren. We kunnen dat niet alleen. Daarom zoeken we actief naar gelijkgezinden om de krachten te bundelen.

Samenwerkingsprojecten

Veel van wat we doen zijn projecten die voortkomen uit samenwerking. Zo doen we ieder jaar enkele losse projecten met wisselende onderwerpen en deelnemers.

Meer structureel dragen we bij aan enkele terugkerende evenementen of activiteiten, bijvoorbeeld voor het Rooskoor van Bierbrouwerij De Roos en een aantal non-profit organisaties.

De bedoeling is dat we gaandeweg ons bestaande netwerk uitbreiden. Op die manier kan de stichting ook als coördinerend tussenpersoon fungeren bij toekomstige projecten of evenementen.

Middelen

Als duo doen we af en toe zelfstandige optredens zodat we daarmee de kas kunnen spekken. Daarnaast bieden we diensten aan en verkopen ‘Mereltjes‘.

Hierdoor kunnen we een klein budget inzetten om iets moois te doen, bijvoorbeeld het organiseren van een voorstelling met betaalde artiesten. We vullen het budget soms aan uit eigen middelen.

Inventaris

De stichting heeft verder een bescheiden inventaris en audiovisuele uitrusting:

  • PA / geluidsapparatuur tot ongeveer 150 aanwezigen
  • een kleine lichtshow / decoratief licht
  • (geluid) opname apparatuur

Met deze uitrusting kunnen we al veel projecten zelfstandig uitvoeren. Bovendien hebben we enige horeca ervaring waardoor bijeenkomsten aankleden en coördineren net iets soepeler gaat.

Voor wie is het bedoeld?

We willen onze doelgroep zo groot mogelijk houden. Het gaat er om, podiumkunst zo breed mogelijk te promoten. Jong en oud, iedereen is welkom.

We streven ernaar om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de authentieke muziek waar de stichting op gericht is.

Wij werken samen met particulieren, maar ook met ondernemers of verenigingen.

>> Meer informatie over onze ORGANISATIE

>> Kijk hier hoe je ons kunt STEUNEN