voor podiumkunst en muzikaal erfgoed

Het verhaal achter Stichting Bon Artz

Wij, Jozef en Judith van der Aa – Hagenberg, zijn de Stichting Bon Artz begonnen om meer “muzikaal erfgoed” op een podium ten gehore te brengen. Dit artikel bevat een toelichting op onze identiteit.

Bon Artz staat voor: authentieke muziek of liedjes die de moeite waard zijn, maar die je niet zo vaak meer LIVE tegen komt. Hierbij kun je denken aan tijdloze akoestische muziek en traditionele podiumkunst, bijvoorbeeld kleinkunst.

Van hobby naar organisatie

We zijn zelf geen kunstprofessionals maar slechts goedbedoelende amateurs. Dat weerhoudt ons er niet van om tijd, geld en energie te besteden aan een kunstzinnige hobby.

Het idee is dat we proberen om podiumkunst te promoten, met tijd en energie en de middelen uit ons normale werkende bestaan. We proberen een en ander zelf uit te voeren maar vooral ook anderen hierbij te betrekken.

We willen nieuwe dingen te maken, uitbrengen, promoten – levendig houden voor nu en de toekomst.

We hopen dat samen kunnen uitgroeien tot een club enthousiaste mensen, die mooie culturele dingen voor elkaar kunnen krijgen.

>> Bekijk hier onze VISIE

Identiteit

Inhoudelijk zijn we het liefst bezig met ‘kleinkunst klassiekers’ en de meer traditionele muziekstijlen. Er is namelijk nogal wat aanbod van elektronische muziek, DJ’s en pop/rock coverbands vandaag de dag. Daarentegen is er minder aanbod van verfijnde of traditionele muziek. Stichting Bon Artz wil dat juist prominenter laten klinken.

Aandachtsgebieden en stijlen die we hebben bepaald. – bron: Huishoudelijk Reglement

Verfijning

We hebben de meeste aandacht voor echte pareltjes, bijvoorbeeld uit de Nederlandse kleinkunst geschiedenis. Het mag voor ons enige verfijning hebben.

Ter illustratie: een grappig lied als ‘Ballonnetje’ uit een show van Toon Hermans valt binnen onze interesses, maar de ‘Vogeltjesdans’ niet. Akoestische instrumenten hebben onze voorkeur, maar als het de muzikaliteit ten goede komt kan elektronisch ook heel mooi zijn.

‘Komfort’

Naast de promotie van muzikaal erfgoed vinden wij de beleving van een LIVE moment van even groot belang. Kwaliteit zit in de details. Daarom geven we speciale aandacht aan de persoonlijke behoeften van publiek én artiest.

We proberen de inhoud en presentatie zo te verzorgen, dat iedereen zich prettig en comfortabel voelt. Als alle details samenkomen in het moment dan spreken we van: Komfort met een grote ‘K’.

Hoe gaan we te werk?

Beiden hebben we wat ervaring op en rond het podium – en willen dit uitwisselen met anderen om samen nieuwe dingen te creëren. We kunnen dat niet alleen. Daarom zoeken we actief naar gelijkgezinden om de krachten te bundelen.

Samenwerking

Veel van wat we doen zijn projecten gebaseerd op samenwerking. Zo doen we vanuit de stichting ieder jaar enkele losse projecten met wisselende onderwerpen en deelnemers.

Meer structureel dragen we bij aan enkele terugkerende evenementen of activiteiten, bijvoorbeeld voor het Rooskoor van Bierbrouwerij De Roos en een aantal non-profit organisaties.

De bedoeling is dat we gaandeweg ons bestaande netwerk uitbreiden. Op die manier kan de stichting ook als tussenpersoon fungeren bij projecten of evenementen van anderen.

Middelen

We doen af en toe zelfstandige optredens zodat we daarmee de kas kunnen spekken.

Hierdoor kunnen we een klein budget inzetten om iets moois te doen, bijvoorbeeld het aantrekken van betaalde artiesten. We vullen het budget soms aan uit eigen middelen.

De stichting heeft verder een bescheiden inventaris en audiovisuele uitrusting.

Inventaris

Met een kleine uitrusting kunnen we al veel activiteiten zelfstandig organiseren. Bovendien hebben we enige horeca ervaring waardoor bijeenkomsten aankleden en begeleiden net iets soepeler gaat.

  • PA / geluidsapparatuur tot ongeveer 150 aanwezigen
  • een kleine lichtshow / decoratief licht
  • geluid opname apparatuur

Voor wie is het bedoeld?

We willen onze doelgroep zo breed mogelijk houden. Het gaat er tenslotte om, podiumkunst zoveel mogelijk te promoten. Jong en oud, iedereen is welkom. We streven ernaar om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de authentieke muziek waar de stichting op gericht is.

Wij werken samen met particulieren, maar ook met ondernemers of verenigingen.

>> Meer informatie over onze ORGANISATIE

>> Kijk hier hoe je kunt MEEHELPEN