Het verhaal achter Stichting Bon Artz

Wij, Jozef en Judith van der Aa – Hagenberg, zijn in de jaren ’10 met ‘Bon Artz’ begonnen. Dit was oorspronkelijk met het idee om meer “muzikaal erfgoed” op het podium te laten horen. Dit artikel is een toelichting op onze identiteit.

Wat is ‘Bon Artz’?

De term ‘Bon Artz’ staat voor authentieke muziek of liedjes die voor velen de moeite waard zijn, maar je niet zo vaak meer LIVE tegenkomt. Hierbij kun je denken aan tijdloze akoestische muziek of traditionele podiumkunst, bijvoorbeeld kleinkunst. Bijvoorbeeld: muziek uit de streek, van vroeger, bijzonder of authentiek. Vaak ook kleinschalig.

Naast de inhoud vinden wij ook het decor waarin men het moment beleeft van belang. Het kleinschalige aspect vinden we daarin terug. Het uitvoeren van deze muziek mag voor ons op een bepaalde ‘Bon Artz’-manier gebeuren: op goedverzorgde, kleinschalige bijeenkomsten.

Van hobby naar organisatie

We zijn zelf geen professionals maar slechts goedbedoelende amateurs. Dat weerhield ons er niet van om tijd en energie te besteden aan een muzikale hobby. In de loop der tijd werd onze inzet wat serieuzer. We willen nieuwe dingen maken, opzetten, uitbrengen, promoten – levendig houden voor nu en de toekomst.

Ten eerste zijn we uitvoerend bezig en proberen daarmee publiek te bereiken. Daarnaast zijn we ondersteunend en soms coördinerend bij ideeën van anderen betrokken.

Met tijd en energie, naast ons werkende bestaan, proberen we steeds iets verder te gaan en resultaat te bereiken. Op enig moment besloten we dat meer gestructureerd aan te pakken. Het idee van een stichting met een breed gedragen doel was geboren: “voor podiumkunst en muzikaal erfgoed“.

We hopen dat Stichting Bon Artz kan uitgroeien tot een club enthousiaste mensen, die samen mooie culturele dingen maken.

Hoe ziet onze muzikale identiteit eruit?

Inhoudelijk zijn we het liefst bezig met ‘muzikaal erfgoed’, bijvoorbeeld de meer traditionele muziekstijlen. Er is namelijk nogal wat aanbod van elektronische muziek, DJ’s en pop/rock coverbands vandaag de dag. Daarentegen is er minder aanbod van verfijnde of traditionele muziek, althans in het amateurcircuit. Stichting Bon Artz wil dat geluid juist prominenter laten klinken.

Om dit beter toe te lichten volgt een tabel met onze interesses en muziekstijlen:

Kenmerkende muziekstijlen van Stichting Bon Artz – bron: Huishoudelijk Reglement

Verfijning

Muziek mag van ons enige verfijning hebben. Binnen bovenstaande genres, hebben we de meeste aandacht voor echte pareltjes. Bijvoorbeeld uit de Nederlandse kleinkunst geschiedenis.

Ter illustratie: een grappig lied als ‘Ballonnetje’ uit een show van Toon Hermans valt binnen onze interesses, maar de ‘Vogeltjesdans’ niet. Akoestische instrumenten hebben onze voorkeur, maar als het de muzikaliteit ten goede komt kan elektronisch ook heel mooi zijn.

Daarnaast zijn we ook veel bezig met muziek of podiumkunst met cultuurhistorische waarde binnen onze regio. Bijvoorbeeld Brabantse of Bikse liederen die in de vergetelheid kunnen raken, zodra de schrijver of originele vertolkers ons zouden ontvallen. Hierin komt dus ons “erfgoed” aspect naar voren.

Beleving van livemuziek in ‘Komfort’

Naast de promotie van muzikaal erfgoed vinden wij de beleving van een ‘live’ moment van groot belang. Kwaliteit zit vaak in de details. Daarom geven we speciale aandacht aan de persoonlijke behoeften van publiek én artiest.

We proberen de zaken eromheen zo te verzorgen, dat iedereen zich prettig en comfortabel voelt. Als alle details samenkomen in het moment dan spreken we van: Komfort met een grote ‘K’.

Hoe wij werken

Onze podiumkunst ervaring willen we gebruiken om bij te dragen aan het culturele aanbod. We proberen ook anderen te helpen met creëren, mooie dingen te behouden of voort te zetten. Hiervoor zijn we steeds op zoek naar aanknopingspunten, vooral in ons eigen Hilvarenbeek.

Samenwerking

We zetten sterk in op samenwerking om nieuwe dingen te realiseren en meer mogelijk te maken. Alleen kunnen we niet veel voor elkaar krijgen. Dus, mensen die zelf ook creëren of activiteiten willen neerzetten zijn goede partners voor ons. De bedoeling is dat we gaandeweg dit netwerk uitbreiden.

Middelen verzamelen

Een ander bestaansrecht van de stichting is dat je als organisatie makkelijker middelen kunt verzamelen dan als individu. Zo hebben we een kas die we af en toe spekken door betaalde optredens. Daarnaast bieden we diensten aan en verkopen ‘Mereltjes‘. We zoeken actief naar inkomstenbronnen voor de stichting en vullen het budget soms aan uit eigen middelen. Hiermee kunnen we om de zoveel tijd een klein budget inzetten om iets moois te doen, bijvoorbeeld het organiseren van een voorstelling met betaalde artiesten.

We hebben door de tijd heen een kleine technische inventaris aangelegd met licht- en geluidsapparatuur, waarmee we zelfstandige optredens kunnen verzorgen.

Voor wie is het bedoeld?

We beseffen dat we door onze muziekstijlen, bijvoorbeeld niet meteen echte jeugd zullen aanspreken. Toch willen we ons publiek zo groot mogelijk houden. Het gaat er om, podiumkunst zo breed mogelijk te promoten. Jong en oud, iedereen is welkom.

Als we aan Stichting Bon Artz een leeftijdscategorie zouden moeten verbinden dan is die breed: ca. 35 – 75 jaar.

Brug slaan tussen doelgroepen

Ons streven is om een brug te slaan tussen allerlei verschillende doelgroepen, leeftijden, ondernemers, verenigingen, particulieren, artiesten en publiek.

Dit alles om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van authentieke muziek, nu en in de toekomst!