Ga naar de inhoud

Frans van der Aa bespeelt eigengebouwde accordeons in Hilvarenbeek

  Alleen topaccordeonisten van over de hele wereld spelen op een instrument van Frans van der Aa. In juli komt hij enkele door hemzelf gebouwde creaties bespelen in Hilvarenbeek, bij Bierbrouwerij De Roos.

  Begonnen met twee gitaren

  Op 17, 18 jarige leeftijd bouwde Frans twee gitaren. De eerste was hij niet tevreden over en deed hij cadeau aan een van zijn vrienden. Aanvankelijk speelde hij met veel plezier op zijn tweede gitaar, een model Gibson elektrisch versterkt. In augustus 1981 startte Frans met de bouw van ander instrument, een prachtige draailier. Nog in hetzelfde jaar, begon hij met de bouw van zijn eerste diatonische accordeon met 3 rijen.

  Van hobby naar professional

  Zeker 11 jaar lang bouwde Frans van der Aa zijn accordeons als hobby. In 1992 liet hij zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als professioneel accordeonbouwer, stemmer en reparateur. Inmiddels is nummer 0300 in aanbouw. Op 24 september zal hij zijn 41 jarig jubileum vieren in Boxtel (vanwege corona kon hij zijn 40 jarig jubileum niet vieren). Frans is uitgegroeid tot één van de topbouwers ter wereld. Zijn instrumenten worden gebruikt door spelers als David Munnelly (te zien met ‘VanderAa’ instrument bij het TV programma Vrije Geluiden), maar ook dichterbij huis door André Visser.

  Free Reed Experience bij Bierbrouwerij De Roos

  Op 10 juli komt Frans voor de gelegenheid naar Hilvarenbeek op uitnodiging van Jozef van der Aa (geen directe familie). Hij zal dan zijn programma ‘Free Reed Experience (New Folk)’ op diatonische accordeons ten gehore brengen op de binnenplaats van De Roos. Naast het bouwen kan Frans namelijk ook prima zelf spelen, veelal samen met zijn partner Lucie.

  Luit & Fluit (Paul & Marieke, ook wel bekend van het Roos Trio & Vrienden) uit Hilvarenbeek zullen een passend voorprogramma verzorgen.

  Informatie

  Frans van der Aa – Free Reed Experience (New Folk) m. support Luit & Fluit
  Datumzondagmiddag 10 juli 2022
  Locatiebinnenplaats Bierbrouwerij De Roos, Sint Sebastiaanstraat 4, Hilvarenbeek
  Deur openopen 13u, concerten ca. 14u30 – 17u30
  Toeganggratis
  NB. Bij slecht weer verplaatst men naar binnen (proeflokaal).
  Zondagmiddag 10 juli 2022, Bierbrouwerij De Roos, Hilvarenbeek