Ga naar de inhoud

Bliksemschichten bij ‘Sterke Vrouwen’

  Zondagmiddag 25 februari 2024 stond CC Elckerlyc in het teken van lezingen. In de ochtend gaf TangoXL-frontman Huub de Bruijn een lezing over Argentijnse muziek. ‘s Middags iets heel anders op het programma: Sopraan Mieke van Huijgevoort zong een klassiek verhalenconcert over sterke vrouwen.

  Dit klassieke huiskamerconcert, georganiseerd door CC Elckerlyc en Stichting Bon Artz, was geheel actueel in thema richting Internationale Vrouwendag. De ‘huiskamer’ in de grote zaal moest enigszins uitgebreid worden met enkele statafels, aangezien maar liefst 75 bezoekers werden verwelkomd. Het concert diende als aftrap voor een nieuwe reeks genaamd ‘Klassiek Uitje’.

  “Tijdens het verhaal werd het publiek nog even opgeschrikt door twee aluminium bliksemschichten..”

  Na een introductiewoord van Judith van der Aa-Hagenberg betrad het vrolijk uitgedoste klassieke kwartet het podium. Begenadigd verteller en classicus Ad van der Zanden nam het woord met een inleiding op het programma en de verhalen die zouden volgen. De verhalen draaiden om sterke vrouwen uit de Griekse oudheid en mythologie, zoals Helena, Medea, Hebe, Eoos, Clytaemnestra en Iphigeneia, elk bezongen in een eigen verhaal door Mieke.

  Aantrekkelijk en veelzijdig programma

  De pure, onversterkte sopraanzang werd stijlvol begeleid door pianist Henk Hagenberg. Bijpassende beelden werden getoond door Richard Piepenbrock. Een vrolijke noot met de ‘cancan‘ tussendoor – het aantrekkelijke programma bleek veelzijdig. Aan het eind van de voorstelling werd het publiek zelfs nog even opgeschrikt door twee aluminium bliksemschichten die Mieke de zaal in wierp om het verhaal kracht bij te zetten.

  Na een dik uur kwam met de dramatische ontknoping van Clytaemnestra en haar smeekbede aan Zeus (voor deze gelegenheid Jupiter genaamd) een einde aan ‘Sterke Vrouwen’ en het eerste klassieke uitje. Of toch niet? Tijdens de gezellige naborrel klonk ineens een piano in de hal, waar Henk en Mieke een leuke jazzy toegift gaven. Een passende opmaat richting vrijdagavond 1 maart 2024, wanneer ‘Klassiek Uitje’ vrolijk verdergaat met piano en poëzie in de tweede show: ‘Randen van Licht’, van Kathelijn van de Loo, Jeroen van Vliet en Herman Coenen.